KLERIKAT

Klerikat je razdoblje u kojem se intenzivno pripremamo za svoj redovnički i svećenički poziv te čini središnji dio odgojnoga i obrazovnoga procesa. Kroz temeljitu teološku naobrazbu koju stječemo na teološkim učilištima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, prolazimo kroz primarni proces formacije. Osim što je u ovome periodu naglašena intelektualna izobrazba, također se ne zanemaruje i naš duhovni život. Možemo, dakle, reći da su molitva i studij dvije bitne odrednice koje obilježavaju ovo razdoblje.

 

Naš klerikat smješten je u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha, na drugom katu velikoga samostana.

 

Život u klerikatu je jako dinamičan i zanimljiv. Osim redovitih studijskih aktivnosti, postoje i brojne druge kojima ispunjavamo svoj svakodnevni dan i život. Pohađamo razne tečajeve kojima nastojimo produbiti svoje poznanstvo s Kristom, ali se pripremiti i za život koji nas čeka nakon što postanemo svećenici i počnemo raditi u pastoralu.

 

Zanimljivo je vidjeti stariju braću, koja su prije nekoliko ili malo više godina završili početnu formaciju. Znaju radoznalo prolaziti našim hodnicima i pričati o svojim danima u ovim istim prostorijama, prisjetiti se gdje im je bila soba i sl. Te su nam vedre priče kao bratska opomena da je vrijeme kroz koje prolazimo dragocjeno i temeljno za naš redovnički život. One su nam i podsjetnik da ćemo se u ovo vrijeme uvijek moći rado vratiti kao na izvore, ako je ono za nas uistinu izvor, a to ovisi o svakome pojedincu.

WhatsApp Image 2019-11-05 at 20.46.52.jp

POGLAVARI

PROVINCIJALNI MINISTAR

Josip-Blazevic-505x600-252x300.jpg

Fra Josip Blažević, rođen je 1969. Godine u Šiškovcima pored Vinkovaca. U Red franjevaca konventualaca stupio je nakon završetka srednje škole i odsluženja vojnog roka 1988./89. godine. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. Godine. Za svećenika je zaređen 1996. godine. Magistrirao, a potom i doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana 2009. godine. Od 2006. do 2014. godine vrši službu magistra klerika u Hrvatskoj Provinciji svetoga Jeronima franjevaca konventualaca. Na Provincijskom kapitulu 2014. godine izabran je za provincijalnog ministra.
Fra Josip je, po svojoj službi, prvi odgojitelj u Provinciji. Unatoč gustom rasporedu uvijek je spreman saslušati i pomoći onome tko ima kakvu poteškoću ili problem.

MAGISTER BOGOSLOVA

images.jpg

Fra Stjepan Brčina

Biti odgojitelj u današnjem vremenu sigurno nije lako, pogotovo vrlo šarolikoj ekipi, kako po godinama, različitim stupnjevima obrazovanja, mjestima našega dolaska. Ali uz Božju pomoć, fra Stjepan strpljivo i mudro, sa svom ljubavlju i pažnjom bdije nad našim odgojem i rastom u vjeri, mudrosti i spoznaji.

DUHOVNIK

fra-Ljudevit-Maracic-800x600-300x199.jpg

Fra Ljudevit Maračić, rođen je 1938. godine u Premanturi. Za svećenika je zaređen u prosincu 1962. godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu diplomirao je 1963. godine, a na Filozofskom fakultetu 1969. godine diplomirao je hrvatski jezik i književnost. Dugogodišnji je urednik katoličkog mjesečnika „Veritas“. Vršio je i druge brojne i odgovorne službe u našoj Provinciji. Zasigurno najodgovornija jest služba provincijalnog ministra, koju je obnašao dva puta.

 

Fra Ljudevit kao duhovnik bogoslova ima veoma važnu ulogu u životu ovih odgojnih ustanova. Svojim očinskim i bratskim savjetima pomaže nam i prati nas na našem redovničkom putu.

KAPELICA

KAPELICA SV. JOSIPA KUPERTINSKOG

kapelica 1.jpg

Sveti Josip Kupertinski (1603. – 1663.) je franjevac konventualac, poznati „svetac letač“, zaštitnik učenika i studenata. Zbog vlastitih poteškoća u učenju svetac je postao omiljeni zagovornik studenata zbog čega je baš njemu i posvećena kapelica u kojoj se duhovno formiraju bogoslovi.

 

Do ideje gradnje kapelice klerikata dovelo je vrijeme u kojemu živimo, a idejni začetnik je želio da se u sv. Josipu Kupertinskome vidi mjerilo autentičnosti svih čuda: da sve od Boga dolazi i k Bogu sve se privodi.

 

Kapelica se nalazi na drugome katu samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu. Ona je središnje mjesto života klerikata, gdje je moguće sjesti, zatvoriti oči i predati Gospodinu svaku svoju misao, svaku molitvu i sve što stoji na srcu.

 

Oltarni prostor kapelice, gdje dominiraju oltar i ambon, viši je 20 cm od ostatka prostora.

 

Oltar je središte i srce euharistijskoga slavlja kojim se uprisutnjuje otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Simbolizira stol na kojemu se lomi kruh Tijela Gospodinova, koje nam postaje hranom za spasenje duše.

 

Pokraj oltara nalazi se ambon s kojega se naviješta i prostire stol Riječi Gospodnje.

 

Na središnjem zidu oltarnoga prostora nalazi se križ sv. Damjana koji pomaže u ostvarenju osobnoga i intimnoga susreta s Isusom Kristom. Gledajući ga, moguće je zastati i, poput sv. Franje, moliti Gospodina za prosvjetljenje srca, za mudrost, za spoznaju, za izvršenje samo njegove volje.

 

S lijeve strane nalazi se oltarna slika kojom dominira lik sv. Josipa Kupertinskoga u letu. Svečev pogled usmjeren je u tabernakul koji se nalazi poviše slike. Na ovaj način željelo se ukazati na važnost euharistije u životu sv. Josipa i u životu svakoga pojedinca. Na slici je uočljivo i svetište sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Ujedinjenjem ovoga mjesta i sv. Josipa autor je želio poručiti da se svatko, bez obzira na mjesto ili vrijeme u kojima živi, treba podići iz svojih tmurnih svakodnevica i usmjeriti pogled prema Onome koji nas jedini može promijeniti, a sve to po uzoru na sv. Josipa.

 

S desne strane oltara nalazi se slika Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) po čijem uzoru želimo predati svoj život i svoje djelovanje u ruke Blažene Djevice Marije, ali joj i preporučiti cijeli svijet, a posebno grešnike.

 

Iza oltarnoga zida nalazi se sakristija.

 

U kapelici se nalazi osam klupa za dvije osobe kojima dominira znak Tau.

 

Nacrt za kapelicu izradila je gđa. Višnja Miletić, dipl. inž. arhitekture, oltarnu sliku sveca i Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) naslikao je prof. Zoran Homen, akademski slikar, a križ sv. Damjana ručni je rad Tanasescu Bogdana, rumunjskoga ikonografa, iz Asiza.

 

Kapelica je blagoslovljena na Josipovo 19. ožujka 2011. godine pod svetom misom koju je predslavio fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, uz koncelebraciju mnoge braće iz samostana. Postoji i zanimljivost vezana za ovu kapelicu, a to je da je prva i za sada jedina kapelica u Hrvatskoj posvećena sv. Josipu Kupertinskom.

P1120186-800x6002
P1120183-800x6002
P1120176-800x6002
P1120179-800x6002
P1120168-800x6002