Kristijan Lopac: „Kad otvoriš srce, Duh Sveti djeluje“

Mladi danas sve više napuštaju Crkvu i vjeru zbog svojih karijera i svega onoga što im svijet nudi. Kristijan Lopac imao je sve to i ostavio. Na Božji poziv promijenio je svoj život, a svoje svjedočanstvo podijelio je s mladima na Duhovno duhovitim večerima na kojima se redovito okupljaju svakog četvrtka na Svetom Duhu.„Surađivao sam s više nogometaša iz naše reprezentacije, Lukom Modrićem, Kramarićem, Ćorlukom, Dinom Drpićem...“, započinje Kristijan svoju priču. Rođen u Berlinu, živio je katoličku vjeru tradicionalno, ponekad odlazio na misu, a sakramente nije primao. Priznaje kako se 17 godina nije ispovjedio. Njegov život izgledao je idilično, bio je nogometni menadžer i stekao mnogo poznanstava, putovao, nizao uspjehe, gradio karijeru, snovi su mu se ispunjavali.

Ubrzo nakon toga zdravstveno stanje njegovog oca se pogoršalo i poslije potrage za bolnicom ukazala se prilika, kršćanska bolnica svetog Franje Asiškog. Iako je osjećao neopisiv mir, tjedan dana poslije njegov otac je preminuo, a utjeha koju je u tom trenutku primio bio je zagrljaj časne sestre. Na sahranu je došao svećenik franjevac, imenom Franjo. „Bog je bio stvarno uporan“, uz osmijeh priznaje Kristijan. Danas mu je najdraži svetac upravo sveti Franjo.

Nakon toga kaže kako je bio u teškom stanju, psihičkom, ali i zdravstvenom. Odlučio se povući na otok Silbu kod Zadra. Tu je doživio još Božjih poruka kojim ga je zvao k sebi. Ušao je u prvu crkvu za koju se ispostavilo da je crkva svetog Franje. Išao je na misu svaki dan, čitao Bibliju koju je doživljavao drukčije nego prije. „K'o da meni čita Evanđelje, ono što se meni u tom trenutku dešavalo u životu“, ponavljao je Kristijan.

Nekoliko tjedana mu se događalo isto, a onda je odlučio otići na životnu ispovijed. Izabrao je upravo svećenika koji je poznavao Ivana Močinića koji mu je poklonio tau križ. Nakon proživljenih iskustava kaže kako je prvo nastupila duhovna pustinja, ali „kad otvoriš srce Gospodin to vidi, Duh Sveti djeluje i onda ti pošalje ljude i kojim putem trebaš ići“, uvjeren je bio.
Kad živiš sakramentalno, Duh Sveti te vodi. Na početku kad se tek obratio imao je toliko žara da je svakome koga je sreo htio pričati o Bogu. Vidio je tad da to nije pravi put i zato je odlučio promijeniti svoj pristup. Sad prije svakog susreta, moli za tu osobu, moli se da mu Gospodin pokaže ispravan put, da mu da riječi kojima će Ga moći naviještati, a On onda radi čuda kroz njega.

„Moj moto je sad, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“, poručio je Kristijan mladima za kraj.Kristina Jozić