„Čovjekova spolnost u Božjem planu spasenja“ – fra Ivan M. Lotar

Ovaj četvrtak, 23.1., u sklopu ciklusa predavanja o ljubavi i zaljubljenosti predavanje je održao fra Ivan Marija Lotar na temu „Čovjekova spolnost u Božjem planu spasenja“.

Na samom početku fra Ivan je naglasio važnost shvaćanja pitanja tko je čovjek i koji je njegov cilj. To su, svakako, muškarac i žena koji trebaju spasenje. Trebaju ga jer su sagriješili neposluhom, a Bog poziva svakoga od nas na put spasenja i ne zaboravlja nas, a jedan od tih putova je i spolnost.


„Čovjek je sredstvo i cilj spasenja“, kaže Lotar, „sredstvo jer se mojim životom i drugi mogu spasiti“. Isus je došao po tijelu i zahvaljujući tijelu postojimo na ovom svijetu. Ono će se jednom vratiti zemlji, ali je sredstvo po kojem našom besmrtnom dušom možemo doći pred Boga.

Tako je i naša spolnost dio tog darovanog tijela i nije samo sredstvo za rađanje djece. Osim u tijelu, ona se događa još i u mislima i u duši i zato čovjeka često veseli, ali i muči. Ona je duboko intimna, ali poklanjamo je nekomu tko nam je najvažniji. Stoga je spolni čin, kako kaže fra Ivan, „nezamisliv čin darovanja kojemu niti jedan drugi čin nije blizu“. Bez njega bi čovječanstvo izumrlo, a danas se napada raznim sredstvima poput kontracepcije i sličnih metoda.

Zbog toga je potrebno slijediti „upute za upotrebu“, tj. Božji plan koji je za nas najbolji. Spolnost je potrebno ozakoniti kako se ne bi pokvarila jer, kako ne konzumiramo pokvarenu hranu, zašto bi ista takva spolnost bila dobra?
Fra Ivan je spolnost usporedio s nožem i električnom energijom koji su sami po sebi itekako korisni, ali i itekako opasni kad se ne koriste za dobre stvari. „Emocionalna rastrojenost, otupjela savjest, gorčina i bijes, netrpeljivost prema svetome“ samo su neke od posljedica naše sebičnosti i oholosti kad mislimo da možemo sve bez Boga.

Stoga, trebamo živjeti svoju spolnost kao dar, biti blizu jedni drugima i biti poticaj za svetost, a sredstvo za svetost je i predbračna čistoća i ponovno ostvarena čistoća. „One se ne mogu svojim silama izboriti nego samo izmoliti“, zaključuje fra Ivan Lotar.
Autor: Kristina Jozić